ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «Parrhasian Heritage Park»

   

15139726_10208028672341761_1636281928_n

 

   Το Θερινό Σχολείο «Parrhasian Heritage Park» είναι υπό τη διεύθυνση του Προγράμματος Ανασκαφής και Έρευνας του Λυκαίου Όρους του Πανεπιστημίου της Αριζόνα που συνεργάζεται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και τελεί υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (http://lykaionexcavation.org/). Οι διευθυντές του Προγράμματος Ανασκαφής και Έρευνας του Λυκαίου Όρους είναι οι καθηγητές David Gilman Romano (University of Arizona) και Mary Voyatzis (University of Arizona), και η Δρ. Α. Καραπαναγιώτου (Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας).

  Στόχος του Θερινού Σχολείου είναι να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες πάνω στο σχεδιασμό και την ίδρυση του πρώτου πάρκου πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα (Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Πελοπόννησο http://parrhasianheritagepark.org).Το σχεδιασμό του Πάρκου συντονίζει ο Mark Davison (MetroPortland Oregon Park Planning) μαζί με τον Καθ. Κώστα Κασσίο (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο). Διευθυντές του Θερινού Σχολείου είναι: ο Καθηγητής David Romano (University of Arizona) και η Επίκουρη Καθηγήτρια Παναγιώτα Πάντζου (Πανεπιστήμιο Πατρών ).

    Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου, οι συμμετέχοντες παρακολουθούν διαλέξεις από τους διδάσκοντες του προγράμματος καθώς και από προσκεκλημένους ομιλητές και δουλεύοντας σε ομάδες εμπλέκονται στη σύνταξη μελετών, τη χαρτογράφηση της περιοχής, τον σχεδιασμό, διάνοιξη και σήμανση μονοπατιών, καταγραφή της τοπικής ιστορίας και άυλης κληρονομιάς του τόπου. Τέλος, σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνικών και του ευρύτερου κοινού.

    Από το 2013 χάρη σε υποτροφίες του Ιδρύματος Παρράσιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (http://parrhasianheritagefoundation.org), δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές του τμήματος μας να συμμετέχουν στο Θερινό Σχολείο. Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 18 υποτροφίες σε Έλληνες φοιτητές, από τις οποίες 12 σε φοιτητές και αποφοίτους τους τμήματος μας.

  Μεταξύ 3 και 12 Αυγούστου 2016 πραγματοποιήθηκε το 6ο Θερινό Σχολείο στις Άνω Καρυές, Αρκαδίας. Στο φετινό πρόγραμμα, συμμετείχαν Αμερικανοί και Έλληνες φοιτητές, ανάμεσα τους και 3 φοιτήτριες και απόφοιτες του τμήματος μας: η Θεοφάνη Καζάντζη, η Ιωάννα Παχή, και η Ελένη Τζουνοπούλου.